Osa 1: Hääkuvaajan valinta
Meiltä kysytään usein vinkkejä häiden suunnitteluun liittyen, joten päätimmekin nyt aloittaa sarjan, jossa jaamme vinkkejä hääkuvaukseen hääkuvaajan näkökulmasta. Käymme tässä sarjassa läpi kaikkea mahdollista aina hääkuvaajan valitsemisesta kuvauksen suunnittelun kautta pieniin yksityiskohtiin, joita ei aina välttämättä tule ajatelleeksi.
Aloitetaan siitä, mistä kaikki lähtee liikkeelle – tässä vinkkejä ja ajattelemisen aihetta valitessanne hääkuvaajaa.
Mitä tulee ottaa huomioon, kun valitsette hääkuvaajaa?
Tiedustelkaa hääpäivästä hyvissä ajoin
Joillakin kuvaajilla päivät täyttyvät nopeasti hääkeikoista, varsinkin niillä joiden hinnat pyörivät alle 1500 €:ssa. (Tämä perustuu täysin omiin kokemuksiimme häämaailmassa, eikä välttämättä päde kaikkien kohdalla.)
Kannattaa olla liikkeellä mieluiten jo yli vuotta ennen häitä. Varsinkin, jos vietätte häitänne kesäsesongin aikana, joka meillä käsittää touko-syyskuun välisen ajan. Heinäkuun loppu aina syyskuuhun loppuun saakka sekä toukokuu on ollut jo useamman vuoden ajan sitä suosituinta aikaa. Monesti tuppaa tapahtumaan myös niin, että kyselyt kohdistuvat samalle päivälle jonkun lauantain noustessa toista suositummaksi. Tänä vuonna (2014) eniten kyselyjä on tullut päiville 26.7, 2.8 sekä 9.8.
Aikaisin liikkeellä olo on tärkeää varsinkin, jos teillä on mielessä joku tietty kuvaaja.
Valitse hääkuvaaja, jonka tyyliä rakastat
Vaikka valokuvaajat työskentelevät asiakaspalvelualalla ja tekevät varmasti kaikkensa asiakkaidensa eteen (ainakin toivottavasti), on yksi asia johon he eivät paljoa pysty vaikuttamaan. Se on valokuvaajan henkilökohtainen tyyli. Jokainen kuvaaja näkee maailman hieman eri tavalla ja tämä näkökulma siirtyy kuvaajan ottamiin valokuviin. Jotkut ottavat perinteisiä kuvia, jotkut rikkovat valokuvauksen sääntöjä vahvastikin. Koska valokuvaus on yksi taiteenlaji, ei kuvaajaa voi valita summanmutikassa ja olettaa, että hän ottaa sellaisia kuvia kuin tahdot. Käytä aikaa portfolioiden läpikäyntiin ja jos kuvaajan sivuilla ei ole tarpeeksi kuvia, pyydä kuvaajalta niitä lisää. Kaikki eivät bloggaa häiden tarinoita tai päivitä nettisivujaan ahkerasti, mikä on säälikin – joskus portfoliot laahaavat useamman vuoden kuvaajan nykytyylistä jäljessä.
Epäilemme vahvasti, että suurimmat valitukset hääkuvista johtuvat hätiköidystä valinnasta itse kuvaajan suhteen tai siitä, ettei kuvaaja ole osannut asettaa oikeita odotuksia kuvauksen suhteen. Koska hääkuvat pysyvät mukanasi läpi elämän, valitse se kuvaaja jonka visiota rakastat.
Muista budjettisi – pihistä jos on pakko, panosta jos mahdollista
Mitä pienempi budjettinne on, sitä epätodennäköisemmin saatte kaiken kattavaa palvelua tai esimerkiksi koko päivän dokumentaarisen kuvauksen. Voitte hyvällä onnella löytää harrastelijan, jolla on intohimo hääkuvaukseen, mutta harrastelijan kohdalla otatte aina tietoisen riskin. Kuvaajalla on vähemmän kokemusta ja pahimmassa tapauksessa tuette harmaata taloutta jos kuvaajalla ei ole virallisesti yritystä.
Y-tunnuksen omaavalla, kenties ALV-rekisteriinkin kuuluvalla kuvaajalla halvat hinnat kielivät muutamasta asiasta: kuvaajalla ei ole paljoa kokemusta/hän kerää portfoliota, hänellä ei ole varakalustoa tai kuvaajalla ei ole vakuutuksia. Tai sitten kuvaaja on masokisti, joka tykkää kuvata mahdollisimman monet häät pienellä nälkäpalkalla – mene ja tiedä. On totta, että kallein ei välttämättä ole paras, mutta jokainen hääkuvaaja on määrittänyt palveluillensa hinnan joka on yhtä kuin hänen palveluidensa arvo. Ammattilaistenkin kohdalla on riskinsä, mutta ammattilaisella on aina erilainen vastuu toiminnastaan, joka näkyy myös hinnoissa, tai ainakin sen pitäisi näkyä.
Suurin osa (omasta mielestämme) laadukkaista kuvaajista laskuttaa n. 1800 eurosta aina 5000 euroon (ja enemmäkin) koko päivän rajoittamattomasta kuvauksesta. Laadukkuudella emme tarkoita välttämättä pelkästään kuvia, koska kuvien laadukkuus on katselijan silmissä – mutta kuvaajan panos alkumetreistä aina kuvien toimitukseen saakka on mahdollisimman laadukasta. Mahdolliset paketteihin kuuluvat tuotteet ovat laadukkaita (mahdollisesti käsityönä tehtyjä), kuvaaja käyttää aikaa toimintansa kehittämiseen, asiakaspalvelun tason ylläpitoon ja suhde asiakkaisiin on asiakaslähtöinen.
Todella usein palvelua ostava ei aina näe hintojen taakse.
Hintalapussa komeileva hinta ei päädy kokonaisuudessaan kuvaajan takataskuun, eikä kuvaaja työskentele vain niitä tunteja, joina näet hänet kamera silmillään.
Hintaan sisältyvät mm. seuraavat asiat:
– Yhteydenpito asiakkaaseen ensimmäisestä sähköpostista/puhelusta lähtien
– Laskujen tekeminen, sopimusten laatiminen
– Suunnittelupalaveri, kuvauksen suunnitteleminen
– Kuvauspaikkojen valinta, varasuunnitelmien tekeminen
– Aika, joka kuluu matkustamiseen
– Kuvauspäivänä häissä vietetyt tunnit
– Kuvien valikointi, editointi, kuvien toimittaminen asiakkaalle
– Kuvauskalusto (myös varakalusto) ja sen huoltaminen/ylläpitäminen
– Nettisivujen ja asiakasgallerian ylläpito
– Arvonlisävero, YEL, verot, vakuutukset
– Markkinointikulut
– Kuvaajan palkka
Kaikilla on budjetti, mutta käytä budjettisi mahdollisimman viisaasti. Jos valitset harrastelijan, ole tarkkana – ajatuksia mm. täällä.
Valitse kuvaaja, jonka kanssa pystyt kommunikoimaan ja keneen pystyt luottamaan
Vietät kuvaajan kanssa paljon aikaa hääpäivän aikana, varsinkin jos valitset koko päivän dokumentaarisen kuvauksen. Siksi on ehdottoman tärkeää valita kuvaaja, johon luotat ja kenen kanssa sinulla ei ole vaivaantunut olo. Suosimme itse linjaa, jossa pyrimme tutustumaan hääpareihimme mahdollisimman hyvin ennen hääpäivää, koska se toimii meidän kohdallamme. Meistä tuntuisi oudolta vain marssia paikalle tietämättä parin tarinaa – häät ovat kuitenkin intiimi perhejuhla, joissa tunteet ovat pinnassa.
Luottamus -> rentoutuminen -> tunteiden näyttäminen.
Meille jokainen pariskunta on yksilö ja saamme suuren inspiraation parin tarinasta sekä henkilökemiasta. Vaikka tutustuminen vaatiikin kuvaajalta enemmän ajankäyttöä = pienempää tuntipalkkaa, joitakin asioita ei vaan voi mitata rahassa.
Valitse mahdollisuuksien mukaan myös kihlakuvaus
Kihlakuvaus on sinänsä harhaan johtava nimi, koska tässä yhteydessä ei ole väliä oletteko menneet kihloihin viisi vuotta tai viisi päivää sitten. Kuvauksen tarkoituksena on tutustuttaa kuvaaja pariskuntaan ja pariskunta kuvaajiin. Kuvauksen aikana pääset valmistautumaan siihen, millaista on olla juuri hääkuvaajasi kameran edessä ja saatte myös kuvia käytettäväksi esim. juhlapaikan koristelussa. Kuvaajien tyyli vaihtelee näissäkin kuvissa – siinä kun joku valitsee satunnaisen puiston kuvauspaikaksi, me haluamme dokumentoida parin tarinaa esimerkiksi yhteisen harrastuksen parissa, jossain yhteisessä tärkeässä paikassa tai vaikkapa kotikaupungin katuja tutkien. Monilta kuvaajilta löytyy myös hääkuvauspaketti, johon sisältyy kihlakuvaus, jolloin sen saa hieman edullisemmin kuin erikseen hankittuna. Toisaalta jos rahatilanne sen mahdollistaa, kuvausta voi käyttää myös tiukoissa tilanteissa valintakriteerinä – varaa kuvaus ja katso, kenen kuvista tykkäät eniten.
Vaadi kirjallinen sopimus
Kun hääkuvaaja on valittu, on aika varata hänet/heidät ikuistamaan suuri päivänne.
Vaikka Suomessa kirjalliseksi sopimukseksi riittää esimerkiksi kuvaajan ja asiakkaan välillä käyty sähköpostikeskustelu, vaadi kuitenkin kirjallinen sopimus allekirjoituksineen.
Näin kumpikin osapuoli on selvillä siitä, mitä kuvauspakettiin kuuluu, millaiset peruutusehdot ovat, milloin kuvat toimitetaan, minkälaiset käyttöehdot asiakas saa kuviin
ja miten toimitaan mahdollisissa riitatilanteissa tai jos kuvat jostain syystä tuhoutuvat laiterikon tai muun seurauksena.
Vaikka häät ovat ilon juhla ja moni ei halua miettiä mahdollisia riitatilanteita häitä suunnitellessa, sopimus suojaa kumpaakin osapuolta. Lisää sopimuksista täällä.
Näillä eväillä onnea hääkuvaajan metsästykseen, jossain Se Oikea lymyää! ♥
(Artikkelia päivitetty 29.10.2014)
[…] Osa 1: Hääkuvaajan valinta […]