Kuulutko siihen ryhmään, joka rakastaa ottaa kuvia puhelimella? Minä ainakin kuulun. Kuten myös Jouni. Puhelin on maailman kätevin vehje, koska se on yleensä aina mukana eikä laukkuun tarvitse varata tilaa järjestelmäkameralle tai muullekaan kameralle. Siksipä se onkin kätevä jokapäiväisten kuvien ottamiseen. Herkullisen annoksen ikuistamiseen ravintolassa, automatkalla bongatun kivan auringonlaskun ikuistamiseen Instagramia varten tai vaikkapa lemmikin nukkuhetken tallentamiseen. Kaikkien niiden hassujen ohimenevien hetkien ikuistamiseen, joita ei välttämättä tarvitse suuriksi kauniiksi tauluiksi seinälle tai jotka eivät ole niin justiinsa.
Omissa puhelinkuvissani komeilee aika useasti yksi pieni kisuinen. iPhone 4S.
Mutta kuulutko siihen ryhmään, joka ottaa kuvia vain puhelimella? Jopa kaikki tärkeät kuvat?
Onko puhelimellesi tallentunut pieni elämän kirjo vauvakuvista ensimmäisiin askeliin, matkoihin, synttäreihin, jouluihin… Ilman että ne ovat ikinä päätyneet muualle kuin sosiaaliseen mediaan tai taustakuvaksi puhelimen ruudulle?
Heräsin ajattelemaan asiaa sen jälkeen, kun palasimme suurelta roadtripiltämme. Jälkikäteen harmittaa vietävästi, että otin niin paljon kuvia puhelimella, vaikka yleensä olen järjestelmäkamerani kanssa yhdessä kuin paita ja peppu. Kun auto suhahteli paikasta toiseen, joistakin tilanteista ei ole muita kuin puhelimella otettuja kuvia. Vaikkei mitään pitäisi katua, harmittelen asiaa aina silloin tällöin. Onneksi sentään saan teetettyä meille loistavan albumin kännykkäkuvista, vaikkei niistä suuria tauluja seinille saakaan.
Jossain päin Norjan Lofootteja syyskuussa 2013. iPhone 4S.
Alla vertailun vuoksi samasta kohteesta otettu iPhone -kuva sekä järkkärillä otettu kuva.
iPhone, editoitu VSCO Camilla. (Saat kuvan isommaksi klikkaamalla sitä.)
Pilvisellä säällä valotusta oli vaikea saada oikeanlaiseksi, koska taivas oli niin tumma – niinpä kuva on hieman liian kirkas.
iPhone 4S:n kuvien laatu on kuitenkin suhtkoht hyvä, jotta niistä saa esim. laadukkaita pikkukuvia.
Nikon D3S, editoitu VSCO Filmillä. Tilanne toistuu sellaisena kuin se näkyi ihmissilmin ja nyt tämä maisema on aina katseltavissa 70×105 cm kokoisena
makuhuoneessa sängyn yläpuolella, kauniina puutauluna.
Taitaa niissä “oikeissakin” kuvissa vilahdella samainen kisuinen…
Kamerapuhelinten tekniikka on mennyt huimasti eteenpäin viime vuosina. Myös niillä saa tulosteiksi kelpaavia kuvia, mutta jotain niistä jää silti puuttumaan. Siksi kannattaa sijoittaa ammattilaiseen, edes joskus. Vaikkei kalusto tee ammattilaista, eikä hyvä kamera takaa hyviä kuvia, kuvaajan näkemys yhdessä hyvän kaluston kanssa takaavat sinulle aivan erilaiset kuvat kuin yksikään puhelin maan päällä. Valokuvat ovat arjen luksusta ja niihin kannattaa investoida. Laadukkaat kuvatuotteet kestävät aikaa ja säilyvät tuleville sukupolville. Tässä maailmassa, jossa kaikki tuntuu olevan kertakäyttöistä, tahdomme omalta osaltamme tarjota kestävää laatua. Siksi kauttamme tilattavat tuotteet kestävät takuulla oikein säilytettyinä satoja vuosia.
Kannattaa myös investoida esimerkiksi aloittelijatason järjestelmäkameraan, jos olet kiinnostunut valokuvauksesta. Näin saat esimerkiksi paljon laadukkaampia lomakuvia tai arjen tilanteista suurempia tulosteita. Kannattaa myös panostaa johonkin hyvään kiinteän polttovälin objektiiviin. Esimerkiksi Nikonille Nikkor AF-D 50mm F/1.8 D oli ensimmäinen kunnon objektiivi, jonka hankimme ja se toi valokuvaukseen niin paljon uutta – ja vuosia myöhemmin, tässä sitä ollaan.
Tässä vielä muutama vinkki puhelimessasi olevan arvolastin säilyttämiseksi mahdollisimman laadukkaasti ja turvallisesti:
Käytä VSCO Camia
VSCO Cam on (mielestämme) paras kamerasofta, jos omistat iPhonen tai Android -puhelimen. Androidille ohjelma on vielä hieman lapsen kengissä, mutta iPhone -versiossa pystyt valitsemaan esim. tarkennus- ja valotuspisteen erikseen. Tämä auttaa huomattavasti tilanteessa, jossa tarkennuspiste on tummalla alueella, muttet halua räjäyttää esim. taivasta puhki. VSCO Camista löytyy myös suoraan paljon editointimahdollisuuksia ja se tuottaa parempaa jälkeä kuin puhelimen oma kamerasofta, koska kuvat ovat RAW -formaatissa ja ne tallennetaan JPEG-muotoon vasta (mahdollisen) editoinnin jälkeen.
Varmuuskopioi kuvat
Jos puhelin simahtaa tai varastetaan, kaikki muistosi ovat mennyttä. Jos omistat esim. iPhonen, Applelta voi ostaa iCloudiin jo 16 eurolla lisätallennustilaa ilmaisen 5 gigan lisäksi. Huolehdi, että tilaa on aina niin paljon, että koko puhelimesi varmuuskopioituu automaattisesti talteen.
Varmuuskopioi kuvat myös toiseen paikkaan
Ihan vain varmuuden vuoksi. Pyri siihen, että tärkeät asiat ovat aina kolmessa eri paikassa.
Herätä kuvat henkiin printtituotteina
Tee kuvistasi esimerkiksi kiva albumi aina silloin tällöin. Suosittelemme mm. Artifact Uprisingin Instagram -kuvakirjaa.
Leave a Reply